advertisement

Disebabkan masih ramai yang terkesan dengan pandemik COVID-19 dan ‘Total Lockdown’, PTPTN hari ini bersetuju untuk memberikan penangguhan bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada pemimjam yang layak selama 3 bulan.

Keputusan ini diambil kerana Kerajaan prihatin dan menyedari terdapat peminjam PTPTN belum berupaya membuat bayaran balik pinjaman lagi-lagi yang terkesan dengan kehilangan pekerjaan atau gaji dipotong dan sebagainya.

Jika sebelum ini Kerajaan ada mengangguhkan bayaran balik PTPTN iaitu mulai 19 Mac hingga 31 Disember 2020 kepada semua peminjam. Kemudian diberi penagguhan khas bayaran balik kepada peminjam PTPTN yang terkesan selama 3 bulan juga di antara Januari hingga Mei 2021.

Peminjam yang layak memohon adalah :

  • Peminjam yang terjejas pendapatan ATAU
  • Peminjam yang kehilangan pendapatan

Cara Buat Permohonan Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Bagi Yang Terkesan

ptptn

Peminjam PTPTN yang terkesan boleh mengemukakan permohonan melalui Portal Rasmi PTPTN mulai 10 Jun hingga 31 Ogos 2021 dengan klik pautan dibawah.

Tempoh penangguhan bayaran balik pinjaman bermula dari bulan permohonan diluluskan (jika lulus bulan Julai, akan berakhir pada September)

Untuk maklumat dan pertanyaan lanjut, anda boleh hubungi PTPTN di talian 03-2193 3000 setiap Isnin hingga Jumaat bermula jam 9 pagi hingga 5 petang.

advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here