advertisement

Melalui kenyataan media yang dikeluarkan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan dimana sesi persekolahan secara Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) akan diteruskan sehingga 31 Ogos 2021.

BACA : PdPR Akan Berlangsung Selama 25 Hari – Dr. Radzi

Keputusan ini dibuat selepas mengambil kira situasi semasa pandemik COVID-19 serta perbincangan bersama KPM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Sesi persekolahan PdPR telah berlangsung pada 14 Jun yang lalu iaitu selepas cuti Hari Raya Aidilfitri untuk tempoh 25 hari. Kemudian diikuti dengan Cuti Pertengahan Penggal 17 Julai hingga 26 Julai 2021.

Sesi PdPR Sehingga 31 Ogos Terpakai Untuk Semua Sekolah

Ketetapan ini terpakai kepada semua sekolah kerajaan, sekolah bantuan kerajaan, sekolah swasta dan intitusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM

Sekolah Akan Dibuka Bermula 1 September 2021

KPM juga mengumumkan dimana sekolah akan dibuka secara berperingkat untuk Pengajaran dan Pembelaran (PdP) bersemuka mulai 1 September 2021.

penutupan semua

Keputusan ini dibuat selepas mengambil kira kadar vaksinasi dalam kalangan guru dan kakitangan sokongan di sekolah. Sehingga 16 Julai 2021, seramai 253,366 orang guru dan pentadbir (61.30%) serta 10,876 orang kakitangan sokongan (46.33%) telah menerima sekurang-kurangnya 1 dos vaksin.

KP akan terus memantau keadaan semasa dan jika berlaku sebarang perubahan akan dimaklumkan lebih awal. Segala perincian mengenai pembukaan sekolah akan dimaklumkan selewat-lewatnya seminggu sebelum sekolah dibuka.

advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here