advertisement

Seramai 8,120 guru baharu bagi pengambilan khas secara one-off yang berjaya dalam temuduga fasa 2 dan 3 boleh mula membuat semakan penempatan pada 14 Februari yang lalu.

Kenyataan ini dikeluarkan oleh Menteri Pendidikan, Dr Radzi Jidin menerusi laman facebook rasmi beliau yang mengumumkan keputusan bagi pengambilan khas guru baharu secara one-off.

Guru-guru ini akan mula melapor diri di sekolah masing-masing pada 1 Mac 2022.

Pengambilan khas guru secara one-off yang melibatkan keseluruhan 18,702 orang adalah bagi merungkai isu kekurangan guru yang telah berlarutan sekian lama.

‘Kepada calon yang berjaya dipilih, tahniah dan selamat bertugas saya ucapkan. Manfaatkanlah peluang menjadi guru untuk bekerja setulus hati ke arah melahirkan generasi pewaris negara yang lebih hebat’

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan terus bekerjasama rapat dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP) selaku Pihak Berkuasa Melantik untuk mempercepatkan pelantikan dan penempatan baki pengambilan guru one-off dalam masa terdekat.

Ini amat penting bagi menampung keperluan guru, khususnya bagi sesi persekolahan akan datang.

‘InsyaAllah KPM akan berusaha untuk menyelesaikan perkara yang telah lama berlarutan satu per satu. Teruskan memberi sokongan anda demi pendidikan generasi pewaris negara.’

advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here