advertisement

Heboh di media sosial sama ada di Facebook ataupun Twitter berkaitan pengumuman oleh Menteri Pendidikan Dr Maszlee di mana memberi tahu bahawa selepas ini Pilihanraya Kampus Universiti Malaya akan dikendali sepenuhnya oleh pelajar bermula 2019.
Pilihanraya Kampus Universiti Malaya 2019 Dikendalikan Sepenuhnya Oleh Pelajar
Susulan itu, pihak Kementeria Pendidikan Malaysia juga mengeluarkan pernyataan berkaitan perkara ini di facebook rasmi. Berita ini sudah pastinya memberikan berita gembira khususnya kepada golongan pelajar. Jika sebelum ini, bagi seluruh Universiti, dimana Pilihan Raya Kampus telah dikendalikan oleh pihak Universiti. Jadi segala perturan dan perancangan di buat oleh pihak yang bukan bertanding.
Perkara ini sudah tentu memberi impak positif kepada pelajar di mana mereka akan memperoleh pengalaman mentadbir dengan mengadakan Pilihan Raya Kampus. Ingat, di kampus kita bukan semata-mata atau sepenuh masa fokus untuk belajar. Aktiviti kokurikulum seperti ini juga memberi manfaat kelak. Tetapi ingat! pelajaran harus diutamakan, aktiviti-aktiviti jangan diketepikan.
Pilihan Raya Kampus Universiti Malaya telahpun bermula pada 25 Februari dengan hari penamaan calon dan diikuti selama 7 hari kempen mengundi. Jadi 4 Mac 2019 merupakan hari pengundian yang telah dibuat. Pilihanraya Kampus Universiti Malaya telah dikendalikan oleh Jawatankuasa Pilihanraya Kampus yang terdiri daripada 19 anggota. Mengikut statistik, di Universiti Malaya terdapat 14,840 pelajar yang layak mengundi kelak.
Selamat memikul tanggungjawab sebagai pemimpin pelajar bagi calon yang menang pada pengundian 4 Mac baru-baru ini. Amanah yang diberi haruslah digalas dengan baik. All the best MPP UM!

advertisement

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here