advertisement
Pewartaan Tempat Makan Sebagai Kawasan Larangan Merokok Bermula Januari 2019 | Bermula 1 Januari 2019, semua premis makanan diwartakan sebagai tempat larangan merokok selari dengan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) 2018. Pernyataan ini di buat secara rasmi dan berkongsi di laman facebook rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia baru-baru ini.
Melalui infografik yang dikongsikan di laman facebook KKM terdapat beberapa tempat yang diwartakan sebagai kawasan larangan merokok antaranya adalah:
  1. Gerai makan
  2. Rumah kedai
  3. Restoran di atas tanah lot
  4. Kedai makan atas awan
  5. Tempat makan terbuka
  6. Kedai makan dalam sungat
  7. Trak makanan
  8. Kenderaan
Pewartaan Tempat Makan Sebagai Kawasan Larangan Merokok Bermula Januari 2019
Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, jika individu mahu merokok di kawasan-kawasan ini, pastikan jarak anda 3 meter daripada kawasan kedai. Dengan itu, anda boleh merokok tanpa sekatan.
Menurutnya lagi, jika terdapat kesalah atau melanggar peraturan, individu akan didenda maksimum RM10,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun. Bagi pemilik premis juga boleh dikenakan denda jika tidak mempamer tanda larangan merokok dan jika babit kesalahan akan didenda RM3000 atau penjara tidak lebih 6 bulan. Dan akhirnya, Bagi kesalahan gagal memastikan orang tidak merokok, denda maksimum RM5000 atau penjara tidak lebih 1 tahun.
Harap pewartaan ini sedikit sebanyak dapat mendidik individu yang merokok supaya hormat kepada individu sekeliling yang tidak merokok supaya lebih selesa ketika berada di kawasan kedai makan.
advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here