advertisement

Berita baik untuk pelajar lepasan sesi akademik 2021 apabila Jabatan Pendidikan Tinggi mengumumkan permohonan UPUOnline bagi sesi Akademik 2022/2023 akan dibuka mulai 4 Februari 2022 (hari Jumaat).

Permohonan ini adalah untuk lepasan SPM dan STPM/Setaraf bagi kemasukan ke Universiti Awam (UA), Politeknik, Kolej Komuniti (KK) dan Institusi Latihan Kemahiran Awam (ILKA).

BACA : Permohonan UPUOnline 2020

Oleh itu, bagi kategori permohonan lepasan SPM 2021, 2020 dan 2019, anda layak untuk menyambung pelajaran ke peringkat Asasi (UA), Diploma (UA, Politeknik & ILKA), Sijil (KK & ILKA) dan Ijazah Sarjana Mudah (UiTM).

Manakala bagi kategori permohonan lepasan STPM/Setaraf adalah bagi pelajar STPM 2021, Matrikulasi, Asasi Sains UM, Asasi Pintar UKM, Asasi UiTM, STAM 2021 & 2020 serta Diploma/Setaraf layak untuk menyambung pelajaran ke Ijazah Sarjana Muda di UA

Cara Buat Permohonan UPUOnline

Permohonan boleh dibuat di laman web rasmi UPUOnline iaitu upu.mohe.gov.my mulai 4 Februari 2022 jam 12.00 tengah hari sehingga tarikh tutup 31 Mac 2022 jam 5.00 petang.

permhonan upuonline

Semua pelajar digalakkan mengisi Fasa 1 kerana pelajar yang tidak mengisi fasa 1 tidak akan dapat mengemaskini pada fasa 2 kelak.

Untuk pengisian fasa 1, pelajar digalakkan mengisi sahaja kursus yang diminati tanpa mengambil kira keputusan. Ini kesemua 12 pilihan.

Di galakkan pelajar yang berminat kursus temuduga untuk mengisi 4 pilihan pertam dengan kursus temuduga pada fasa 1. Jika pelajar tidak memilih kursus temuduga pada pengisian fasa 1, pelajar tidak akan dipanggil temuduga dan kursus temuduga tidak lagi akan ditawarkan pada pengemaskinian fasa 2.

Penangguhakn Bayaran Proses No. Unik ID

Mengambil kira keadaan semasa pandemik Covid-19 yang masih belum berakhir, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bersetuju untuk menangguhkan sepenuhnya bayaran proses UPUOnline/ Unik ID kepada semua pemohon.

tiada bayaran permhonan upuonline

Ini bermakna, pemohon tidak diwajibkan membeli nombor pin Unik ID di Bank Simpanan Nasional untuk membuat permohonan UPUOnline.

Ini pastinya dapat meringankan beban dan melancarkan urusan pemohon untuk melanjurkan pengajian seterusnya menjamin masa depan yang lebih cerah.

Untuk maklumat lanjut, boleh hubungi 03-8870 8200

advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here