advertisement
Perkongsian Daripada Nik Amira, Tip Kuasai Bahasa Inggeris Cara Beliau | Perkongsian kali ini di petik daripada laman web GPSBestari di mana mereka berpeluang mengenali lebih dekat bagaimana kanak-kanak yang bermula sebagai murid yang lembam (slow learner) memilih untuk berubah dan dia kini sedang meniti mercu kejayaan.
Perkongsian Daripada Nik Amira, Tips Kuasai Bahasa Inggeris

Menurut mereka, Nik Amira ini pada awalnya di sekolah rendah tidak faham pun Bahasa Inggeris ni, tetapi perubahan berlaku bermula di sekolah menengah. Dengan pelibatan Choral Speaking  dan Toyota Eco Youth (TEY) menjadi turning point kepada kehidupannya ke arah Bahasa Inggeris. Kini, Nik Amira sudah pun melanjutkan pelajar dalam di dalam bidang TESL di Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Dato Razali Ismail, Terengganu
Jadi dengan 15 tips yang dikongsikan oleh adik Nik Amira ini, mungkin boleh di aplikasi kepada pelajar-pelajar yang ingin betul-betul kuasai bahasa kedua selain Bahasa Melayu iaitu Bahasa Inggeris.
 1. Push oneself to understand any English movies or cartoons. Avoid looking at subtitles. Cuba fahamkan situasi dan reaksi setiap watak untuk faham apa yang cuba disampaikan. Belajar sebegini boleh bantu individu untuk real life situation yang melibatkan penggunaan foreign language untuk kita paham situasi yang tengah berlaku.
 2. Sing your heart out loud! English songs, of course. The most fun and entertaining ways!
 3. Be confident! Jangan takut buat silap. Sebab kita terlalu fikirkan grammatical error dalam speaking, kita pilih untuk diam daripada bercakap English.
 4. Ajak kawan-kawan untuk speaking as well! Andai kata tidak ada kawan mahu sertai, kita ada social media! Use that platform to connect with others in English.
 5. Macam bahasa Melayu, English boleh improve dengan tekankan empat basic core (reading, speaking, writing, listening). Asas ini memang diajar sejak sekolah.
 6. The use of newspaper in English (NIE). Improve vocabulary dengan baca surat khabar dalam bahasa Inggeris kemudian kenal pasti perkataan-perkataan yang tidak difahami, tulis perkataan itu dalam notebook, guna kamus untuk tahu maksud. Jadikan notebook itu khas untuk tulis vocabulary yang tak difahami, jangan campur dengan benda lain.
 7. Banyakkan membaca! Membaca bukan sahaja dapat tingkatkan vocabulary, in fact perkongsian maklumat pun dapat.
 8. Sepanjang pembacaan, andai kata tak paham satu perkataan, cuba baca the whole sentence dan sesuaikan perkataan tu dengan whole sentence. It helps a lot.
 9. Suka tulis diari atau jurnal? Try it in English! (blog pun boleh!)
 10. Improve punctuation and intonation dengan record diri sendiri bercakap. Atau bercakap depan cermin (boleh tingkatkan confident)
 11. Jangan terlalu tekankan diri untuk speaking dalam certain accent sahaja. Yang paling penting, maksud yang dibawa itu boleh difahami
 12. Debate in English.
 13. Try some tongue twister
 14. Learn from Youtube
 15. And teachers

Perkongsian Daripada Nik Amira, Tips Kuasai Bahasa Inggeris
Penglibatan di dalam TEY

Perkongsian Daripada Nik Amira, Tips Kuasai Bahasa Inggeris
Nik Amira (kanan) Bersama guru pembimbing TEY

Pendidikan Untuk Semua


sumber: GPSBestari
advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here