advertisement

Pada 27 Mac 2020 yang lepas, YAB Perdana Menteri ada mengumumkan bantuan one-off RM200 kepada pelajar IPT di bawah KPM melalui Pakej Ransangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN).

Bantuan ini diberikan kepada pelajar Institusi Pendidikan Tinggi (IPT) dibawah selaan Kementerian Pengajian Tinggi dan juga diperluas kepada pelajar tingkatan 6 dan pelajar Diploma dibawah beberapa Kementerian lain.

Bantuan one-off RM200 ini diberikan kepada pelajar berstatus warganegara Malaysia dan aktif sebagai pelajar sepenuh masa pada 31 Mac 2020.

Pemabayaran One-Off RM200 Kepada Pelajar IPT

KPT telah menyalurkan dana bantuan tersebut kepada setiap IPT yang terlibat untuk diagihkan kepada pelajar yang layak. Pembayaran hanya dibuat ke akaun bank milik pelajar sahaja.

Jika hari ini, bagi pelajar-pelajar yang masih belum menerima wang bantuan tersebut, pihak KPT meminta pelajar terbabit untuk menghubungi bahagian Kemasukan Hal Ehwal Akademik/ Unit Hal Ehwal Pelajar/ Unit Pembangunan Pelajar di IPT masing-masing pada kadar segera.

Mungkin kebanyakkan pelajar kini sudah pulang ke kampung atas bantuan Kerajaan sebelum ini untuk pulang. Jadi anda boleh buat pertanyaan dan hubungi melalui telefon sahaja

Untuk senarai dan nombor telefon IPT, anda boleh dapatkan senarai di pautan ini bagi setiap IPT di dalam Malaysia. Bertinda Segera!

one-off rm200
advertisement

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here