advertisement
Mendidik Anak Supaya Pandai Cakap | Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia mengeluarkan infografik di laman sosialnya di mana memberi tahu tidak perlu untuk memberi suplmen bagi membolehkan anak kecil pandai bercakap sebaliknya berkongsi beberapa petua sebagai didikan kepada anak-anak kecil.
Seperti pepatah ada berkata, lentur buluh biarlah daripada rebungnya. Sama juga seperti situasi ini, apabila masih kecil ini merupakan masa yang sesuai untuk mendidik anak selain pandai bercakap mestilah diisi dengan percakapan yang baik dan sopan. Ibu bapa cerminan kepada anak-anak. Jadi apa yang diperoleh sudah tentunya dipengaruhi oleh persekitaran terutamanya ibu dan ayah yang sentiasa dengan anak-anak. 
Mendidik Anak Supaya Pandai Cakap
Jadi jom kita tengok apa perkongsian pihak KKM kepada ibu bapa supaya dapat mendidik anak-anak pandai bercakap:
  1. Memastikan kontak mata sewaktu komunikasi
  2. Bercakap dengan suara berlagu
  3. Bercakap tentang aktiviti seharian
  4. Hasilkan peluang untuk komunikasi
  5. Menggalakkan anak-anak mengambil giliran dalam komunikasi
  6. Menggunakan ayat-ayat yang ringkas
  7. Galakkan aktiviti fizikal dan aktiviti seni
  8. Galakkan anak berdikari melakukan tugasan mudah
  9. Wujudkan aktiviti yang berulang

Melalui twitter rasmi KKM sendiri, ada beberapa pengguna bagi idea dan perkongsian supaya anak-anak ini dikurangkan penggunaan gadjet. Mungkin benar apa yang diperkatakan, ini kerana anak-anak sekarang terlalu kerap bersama gadjet berbanding komunikasi dengan orang sekeliling. Tetapi kadang-kadang gadjet itu mungkin memberi manfaat jika dipergunakan sebaiknya bagi tujuan pendidikan.

advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here