advertisement

Bahagian Pinjaman di Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) telah menyediakan perkhidmatan pinjaman buku kepada pengguna berdaftar. Pengguna yang berdaftar boleh meminjam enam (6) buah buku untuk tempoh empat (4) minggu. Tempoh bahan yang dipinjam boleh diperbaharui selama empat (4) minggu lagi dari tarikh pembaharuan dibuat. Pembaharuan bahan dibenarkan sekali sahaja. Pengguna akan dikenakan caj denda lewat pemulangan bahan sebanyak 10 sen sehari bagi setiap buku. Perkhidmatan Pinjaman meliputi Unit Pinjaman Dewasa, Pinjaman Kanak-Kanak dan Pinjaman Berkelompok.

Jadi pada minggu hadapan pihak PNM akan mengadakan Minggu Bebas Denda Perpustakaan Negara Malaysia bersempena Hari Buku Dan Hak Cipta Sedunia 2019.

Jadi jika anda lewat pulang buku, tetapi tak nak didenda. Pada minggu tersebut, anda boleh pulangkan buku anda tanpa sebarang denda. Ianya sebagai tanda penghargaan PNM keatas sokongan semua pengguna dan peminjam. 

*Pengecualian denda ini hanya  tertakluk kepada denda lewat pemulangan buku sahaja dan tidak termasuk denda kehilangan buku

Program ini akan bermula pada 23 April sehingga 28 April 2019 di beberapa tempat seperti :

  • Kaunter pinjaman dewasa, kanak-kanak dan pinjaman berkelompok PNM
  • Perpustakaan Awam Bukit Damansara
  • Perpustakaan Komuniti AU2 Setiawangsa
  • Perpustakaan Komuniti Mahkota Cheras
  • Perpustakaan Komuniti UTC Keramat Mall
pulang buku di perpustakaan negara
informasi minggu bebas denda di perpustakaan negara malaysia

Untuk sebarang maklumat lanjut anda boleh 
imbas QR Code pada poster atau
pergi ke laman web rasmi PNM : pnm.gov.my

advertisement

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here