advertisement
Bantuan Awal Persekolahan (BAP) Akan Di Agihkan Seawal Esok, 4 Jan 2019 | Melalui kenyataan media di laman twitter rasmin Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik di mana pada hari jumaat bersamaan 4 Januari 2019, BAP atau Bantuan Awal Persekolahan sebanyak RM100 akan di agihkan kepada lebih tiga juta pelajar tahun 1 sehingga tingkatan 5.
Melalui kenyataan itu juga, sebanyak RM312 juta telah diperuntukkan kepada pelajar sekolah rendah dan sekolah menengah di 10,175 buah Sekolah Kerajaan (SK) dan Sekolah Bantuan Kerajaan (SBK). Setiap seorang pelajar layak menerima RM100 yang dibayar wang tunai.
Bantuan Awal Persekolahan (BAP) Akan Di Agihkan Seawal Esok, 4 Jan 2019
Selain SK dan SBK, Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Agama Negeri (SAN) yang diuruskan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga diperuntukkan sebanyak RM16 juta termasukkan juga Sekolah Swasta (Persendirian) yang telah berdaftar dengan Bahagian Pendidikan Swasta KPM.
Harap dengan Bantuan Awal Persekolahan (BAP) ini sedikit sebanyak meringankan beban ibu bapa yang sebelum ini telah berbelanja wang ringgit terlebih dahulu bagi menyiapkan kelengkapan anak-anak bagi memulakan persekolahan pada 2 dan 3 Januari 2019 baru-baru ini. 
Pendidikan Untuk Semua

advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here