advertisement

Pada 15 April 2019 yang lepas, pasti rata-rata pemohon lepasan SPM bagi kemasukan Matrikulasi telah mendapat jawapan sama ada mereka dipelawa untuk memasuki program itu atau tidak. Sudah pastinya jika memenuhi syarat minimum, anda akan layak untuk mengikuti program Matrikulasi. Tahniah untuk anda yang berjaya.

Selain jawapan Matrikulasi, jawapan UPUOnline juga ditunggu-tunggu oleh pemohon lepasan SPM khususnya yang akan diumumkan pada 5 Mei 2019. Tetapi adakah jika anda sudah dapat tawaran Matrikulasi, anda juga dapat tawaran UPUOnline?

Jawapannya SUDAH TENTU! 

  • Jika anda memenuhi syarat minimum tawaran UPUOnline tidak akan terjejas jika calon menerima atau menolak tawaran Matrikulasi
  • Permohonan Matrikulasi dan UPUOnline adalah dua saluran yang berbeza
  • Tarikh hebahan keputusan UPUOnline lepasan SPM sesi akademik 2019/2020 adalah pada 5 Mei 2019

Jadi anda tidak perlu risau, ini kerana anda berpeluang untuk mendapat 2 tawaran sekali gus, tetapi sudah tentu anda tidak boleh memasuki 2 institusi dalam waktu yang sama. Jadi sejurus SPMOnline kelak diumumkan, anda harus memilih 1 sahaja program yang ditawarkan. Program tersebut sama ada, program Matrikulasi yang bertempat di pusat Matrikulasi sendiri atau program UPU yang bertempat di Universiti Awam seluruh Malaysia. 

Admin juga dulu menerima 2 tawaran tersebut iaitu di Matrikulasi Kuala Pilah dalam bidang sains hayat dan juga program Diploma dalam bidang kejuruteraan. Akhirnya admin memilih untuk mengikuti program Diploma di Universiti Malaysia Pahang. Jika berkesempatan, admin akan terbitkan posting kelebihan memasuki program Diploma selepas habis SPM dalam masa terdekat ini.

matrikulasi dan upuonline
buat pilihan dengan bijak
advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here